Skip to main content

Duurzaamheid

Een actueel en constant terugkerend thema is duurzaamheid, en natuurlijk willen en kunnen wij niet achter blijven in de ontwikkelingen wat betreft duurzaamheid. De afgelopen jaren, met het oog op de toekomst, heeft de Voorwinden groep geïnvesteerd in verduurzaming op verschillende vlakken.

Het begon een aantal jaar geleden met de bouw van een nieuw pand. Voorafgaand aan en tijdens de bouw is er goed nagedacht over wat er op dat moment mogelijk was aan duurzame oplossingen.

De start was kiezen voor het juiste materiaal om een goed geïsoleerd energiezuinig pand neer te kunnen zetten. Daarnaast hebben wij ruim 1400 zonnepanelen geïnstalleerd liggen op het dak van het pand. Deze panelen zijn voldoende om de werkplaats, het kantoor, en de elektrische auto’s jaarrond te voorzien van groene stroom.

Wat recenter hebben wij het pand voorzien van een warmtepomp. Met de aanschaf van de warmtepomp zijn wij volledig onafhankelijk van externe energiebronnen. Nu kunnen wij het pand, met daarin de werkplaats, kantine en kantoor op een milieu vriendelijkere manier verwarmen in de koude maanden. De warmtepomp wordt voorzien van groene stroom opgewekt door onze eigen zonnepanelen.

1400-zonnepanelen-op-pand-Voorwinden

Ondanks alles wat door zonne-energie aangestuurd wordt in en om het pand, was er altijd nog een deel wat terug geleverd werd aan het net. Daarbij hadden wij, zodra de zon weg was, toch weer stroom van het net nodig. Dit was geen ideale situatie en iets waar we toch graag een oplossing voor wilden vinden. Uiteindelijk kwamen we uit bij Battiq. Battiq heeft begin dit jaar een accupakket bij ons geïnstalleerd.

Dit accupakket kan overdag opgewekte zonne-energie opslaan, zodat wij dit buiten de zonuren kunnen gebruiken. Hierdoor kunnen wij ’s-avonds de elektrische auto’s nog opladen met zonnestroom. Maar ook eventuele stroom die apparatuur en installaties binnenin het pand in de avonduren verbruiken zal dan nog van zonne-energie afkomstig zijn.

Met de aanschaf van de accu en de warmtepomp hebben wij ons energieverbruik circulair gemaakt. De komende jaren zullen wij de technieken voor verduurzaming en vergroening goed in de gate houden, en waar mogelijk investeren en aanpassingen maken om up-to-date te blijven wat betreft duurzaamheid.

  • Lorentzstraat 10
  • 2665 JH Bleiswijk
  • Nederland